Čo sú Mestské zásahy?

Mestské zásahy sú priestorom pre všetkých, ktorí vidia problémy svojho mesta a chcú ho vylepšiť svojimi návrhmi. Sú otvorené ľuďom akejkoľvek profesie a všetkým záujmovým skupinám, ktoré majú osobný alebo profesionálny záujem priniesť funkčné riešenia na zlepšenie Bratislavy.

Pozrite si video o tom, prečo sa zapojiť a svojím nápadom pomôcť Bratislave. Hovoria: Henrieta Moravčíková, Illah van Oijen, Peter Gero, Ján Studený, Igor Marko, Tomáš Tokarčík, Richard Procik, Matúš Vallo, Oliver Sadovský a primátor mesta Ivo Nesrovnal.
 
 

Projekt Mestské zásahy vznikol z potreby poukázať na to, čo nefunguje, hoci na to často už dávno existuje riešenie. Odhaľuje potenciál miest, okolo ktorých dennodenne chodíme, no mnohokrát ich nevnímame. Nikto v nich nenachádza možnosť profitu, a tak ostávajú zabudnuté.

Cieľom Mestských zásahov však nie je len „nachádzať“, ale tiež prichádzať s reálnymi riešeniami. Veríme, že v mestskom kontexte môžu aj malé zmeny priniesť veľký efekt. Projekt spoločných konceptov a riešení zároveň vytvára miesto, kde sa môžu stretnúť viaceré záujmy: mestskí úradníci, obyvatelia mesta, architekti, umelci, „sympatickí mudrlanti“ aj špičkoví odborníci.

Projekt nemá generovať zisk alebo bombastické sľuby – má sa pokúsiť niečo zmeniť. Je tiež jedným zo spôsobov, ako ukázať mestským úradníkom ďalšie potenciálne kroky a možnosti pri tvorbe verejného priestoru. Chceme otočiť klasický spôsob distribúcie mestských zákaziek a jednoducho, bez nároku na honorár a bez čakania na výzvu, pomôcť svojmu mestu a okoliu.

Myšlienka Mestských zásahov sa zrodila v roku 2008 v bratislavskom ateliéri Matúša Valla a Olivera Sadovského (Vallo Sadovsky Architects) a prvýkrát sa odohrala v Bratislave. Z pôvodne lokálnej akcie vznikol projekt adoptovaný a prenesený do ďalších 15 miest na Slovensku a v Čechách.

Mestá, v ktorých sa Mestské zásahy uskutočnili sú: Bratislava, Praha, Brno, Košice, Prešov, Ostrava, Kladno, Zlín, Trenčín, Nitra, Jablonec nad NisouLiptovský Mikuláš, Prievidza

Mestá, v ktorých sa Mestské zásahy pripravujú sú:  Bardejov, Žďár nad Sázavou

Chcem sa prihlásiť