Občianske združenie My sme mesto

Občianske združenie My sme mesto (pôvodne O.Z. Mestské zásahy), založené v roku 2008, sa zameriava na architektonický aktivizmus s cieľom stimulovať komunikáciu a interakciu medzi odbornou a laickou verejnosťou. Na začiatku sa združenie zameriavalo na skúmanie verejného priestoru prostredníctvom projektu Mestské zásahy. Mestské zásahy sú dlhotrvajúca iniciatíva, ktorá pozýva architektov navrhovať realizovateľné riešenia pre zanedbaný verejný priestorom v meste, v nádeji, že aj malé zmeny môžu mať veľký vplyv na urbanistický kontext. Tento projekt sa uskutočnil v jedenástich mestách na Slovensku a Čechách, chystá sa v ďaľších štyroch. V súčasnosti sa chystá v Bratislave obnovený formát Mestských zásahov – Vylepšenie mesta, ktorý sa sústredí na nápady pre mesto od širokého spektra rôznych profesií, v podstate od právnika až po módneho dizajnéra.

Občianske združenie rozšírilo neskôr svoje aktivity o kurátorskú (výstava Mestských zásahov v Bratislave, Brne a Prahe) a publikačnú činnosť (kniha „Mestské zásahy, s láskou vaši architekti“ – Slovart 2010). Možnosti a schopnosti verejnosti fyzicky interagovať s mestským mobiliárom skúmal projekt rozkladacieho pódia a pavilónu Ba-lík. Od roku 2010 My sme mesto organizuje festival Spolu (Spolu Šobov 2010 a 2011, Spolu Klenovec 2012, Spolu Moldava 2014) podujatie zamerané na tvarovanie susedstiev pomocou kultúrnych akcií. Ide o spoluprácu so združeniami pracujúcimi s rómskou komunitou.

Od roku 2012 je My sme mesto súčasťou tímu Aliancia Stará Tržnica, ktorý pracuje na obnovení Starej Tržnice, národnej kultúrnej pamiatky v centre mesta, a pripravuje jej transformáciu na kultúrne centrum. Medzi ďalšie projekty patrí spolupráca s komunitou žijúcou v jednom z najstarších sídlisk v Bratislave, s názvom 500 Bytov”. Prvá fáza projektu bola zameraná na farebnú koordináciu novozateplených fasád starých budov.

Na konečnej autobusov pod Mostom SNP zrealizovalo My sme mesto dva projekty: streetartový zásah Zelené námestie a nové osvetlenie Prelet. Okrem toho občianske združenie organizuje mesačné diskusie s názvom Bratislová zamerané na Bratislavu a aspekty, ktoré mesto formujú.

Zakladajúcimi členmi O.Z. My sme mesto sú Matúš Vallo a Oliver Sadovský.